Figurer i naturen:

Sett stallo i det siste?

Ulf K. Eriksen

Stallo.JPG

"Stallo" - figur fra Reinøya i Porsangerfjorden (Foto: Ulf K. Eriksen)

"Stallo" - figur fra Reinøya i Porsangerfjorden (Foto: Ulf K. Eriksen)

"Guds hånd" i universet, Jesus-manifestasjoner i bakverk, eller jomfru Maria på et løvblad. På nettet rapporteres det stadig om slike «undere» eller merkelige fenomener. Noen av finnerne står frem og mener at dette beviser deres tro. Sakene får stor oppmerksomhet og bildene kan virke uforståelige, er det noe magisk på gang?

               "Ansikt" - Detalj fra Reinøya i Porsangerfjorden (Foto: Ulf K. Eriksen)

Også naturen i Porsanger er full av slike figurer. Trollene i Trollholmsund er kjent over hele landet. Det kan virke latterlig når det tilsynelatende oppstår kult-dyrkelse rundt et bilde noen mener er en bibelsk figur, eller når en «hellig toast» selges for nesten 200 000 kroner på eBay. Men disse bildene har selvsagt ingenting med manifistert religion å gjøre. Dette er et naturlig, evolusjonært psykologisk fenomen.

               "Mann og kone" - Indre Porsangerfjord (Foto: Ulf K. Eriksen)

Pareidoli – vår evne til å se ansikter og figurer i tilfeldige mønstre rundt oss, er en viktig egenskap, og skyldes en evolusjonær utvikling. De urmenneskene som hadde god evne til å oppdage ansiktet til et rovdyr, kamuflert i en kaotisk vegetasjon, hadde bedre mulighet til å overleve enn de som ikke var like flinke til dette.

               "Selene" - Detalj fra Reinøya i Porsangerfjorden (Foto: Ulf K. Eriksen)

Det dreier seg rett og slett om evnen til å tolke faresignaler i naturen rundt oss. Og dette har vært så viktig for vår overlevelse at det etter hvert har blitt en nedarvet egenskap. Når det tidlige religiøse mennesket så merkelige figurer i naturen rundt seg, er det derfor ikke så rart at enkelte stener eller steder fikk religiøs betydning og ble hellige.

 

SE BILDENE I STORT FORMAT, KLIKK HER!

 

Linker til mer informasjon om pareidoli:

Wikipedia om pareidoli

Saksynt: Pareidolia

Nordnytt: Derfor ser vi ansikter i stein

LiveScience: Pareidolia - Seeing Faces in Unusual Places

Dagbladet: Fant Jesus på himmelen

 

 

 

 

Sámegillii

Underholdning

Grandalen september
Tuesday, August 19, 2014 - 16:04

August går mot slutten og her er Irvi med ny tegneseriekonkurranse.