Bjørnar Grandalen:

Mannen bak "Uten Sokker"

Ulf K. Eriksen

Bjørnar Grandalen og sønn.jpg

Bjørnar Grandalen og sønn

Bjørnar Grandalen og sønnen Miika. Foto: Heli Kiviniemi ©

Takk for at vi får bruke rutene dine, hva fikk deg til å bli med på dette?

-Bare hyggelig! Flott å kunne bidra når noen ønsker å bruke rutene mine. Til vanlig så ligger de jo bare her på harddisken og kjeder seg.

Hvordan og når begynte du å lage tegneserier?

-Den 13. januar 1990 bestemte jeg meg for å begynne å tegne. Jeg satte meg ned med et blankt papir og en blyant og tegnet en tulletegning om dagen et par års tid. Deretter tegnet jeg litt i rykk og napp, frem til jobben overtok mer og mer av hverdagen og dataspilling mer og mer av fritiden.

-I 2006 flyttet jeg til Uleåborg i Finland, og var uten jobb i et halvt års tid. Dette førte til at jeg igjen plukket opp blyanten og tegnet en del morotegninger og illustrasjoner. Så, en varm sommerdag satt jeg ved skrivepulten, uten sokker, og drodlet på en rutetegning. Og slik begynte enruterserien "Uten Sokker".

Hva vet du om samer fra før av?

-Jeg vet at samer stort sett holder til på Nordkalotten og har lange tradisjoner med reindrift. At samene har tradisjonsrike og flotte klesdrakter, og et vakkert språk. Så vil jeg vel tro at de aller fleste samer i dag lever et liv som ikke er så veldig ulikt den jevne Ola Nordmann, altså uten reinsdyr i hagen.

Hvordan humor tror du vi samer har?

-Humor er et ganske universalt språk, så jeg tror ikke samer skiller seg spesielt ut der.

Har du noen utdanning innen tegning eller kunst?

-Nei, der står jeg på fullstendig bar bakke. Skulle gjerne tatt en utdanning innen tegning, men det får tiden vise. Jeg er utdannet dataingeniør, og det er det jeg jobber med. Tegning er for meg kun en hobby.

Hva er verdens morsomste tegneserie, syns du?

-Jeg leser dessverre altfor lite tegneserier til å kunne uttale meg på verdensbasis. Men av norske serier så liker jeg godt Lunch av Børge Lund og Firekanta av Nils Axle Kanten.

Har du noe inntrykk av nivået her i landet i forhold til utlandet?

-Det er flott at man her i landet ser så mange norske tegneserier i bladhyllene. Og at mange, meg selv inkludert, har fått slippe til i blader som Rutetid. Dette tror jeg er med på å heve nivået, og gjør det lettere for ferske tegneserieskapere å få et fotfeste.

Er tegneseriene bare moro, eller “ligger det noe under” som du kanskje vil si?

-Noen av rutene kan nok speile mine egne tanker om ting, selv om jeg ikke aktivt jobber med å forkynne egne meninger. Stort sett er det bare en morsom tanke som streifer hodet og treffer papiret.

Skjer det noe spesielt i din “tegneseriekarriere” for tida?

-Akkurat nå så holder jeg på å oversette mine egne ruter til finsk. Jeg håper med det på å kunne få utgitt noe her i Finland også, selv om markedet for tegneserier virker langt mindre her.

Hvis folk vil se mer av det du lager, kan de få kjøpt seriene dine noe sted da?

-Ikke foreløpig, men jeg håper å få somlet meg til å få gitt ut et album med tiden. Moren min har lovet å kjøpe et eksemplar. Jeg vil fortsette å publisere nye ruter på nettserier.no, da jeg synes det er flott med litt tilbakemelding på det man lager.

Sámegillii

Underholdning

Grandalen september
Tuesday, August 19, 2014 - 16:04

August går mot slutten og her er Irvi med ny tegneseriekonkurranse.