Barn leker mindre ute:

-Barna må lokkes ut!

Ulf K. Eriksen

Langtur.jpg

Man trenger ikke å dra på langtur.

Man trenger ikke å dra på langtur.    Alle foto: Ulf K. Eriksen

Er det noe Porsanger har nok av, er det plass til utelek. Men også her leker barna mindre ute enn før. Foreldre bør imidlertid ikke bare skylde på barna, parkerer en seg foran TV-skjermen gjør gjerne barna det samme. Det er kanskje noe i at barn lærer mye fra sine foreldre?

Mange har antatt at siden stadig mer av barnas fritidsaktiviteter er organiserte, går mengden uorganisert lek ned. Og sammenlignet med tidligere tider har det blitt mindre frilek ute de siste tiårene. Men seniorforsker ved Norsk institutt for naturforskning, Margrete Skår, forteller til Barnehage.no at de som deltar i organiserte fritidsaktiviteter også leker mer ute enn andre barn.

     -Pølser til middag? De smaker best ute, så stek dem der!

 

Den beste måten å lokke barna ut på, er at foreldrene blir med. Mens barn i gamle dager kunne få som straff at de ikke fikk lov til gå ut, gjør fristelser som PC og nettbrett det i dag mer spennende å være inne. Det viktigste er å komme seg jevnlig ut. Gjør det enkelt, særlig for de minste. Tenk mer på opplevelsen enn å gå langt. Nærmeste skogholt kan være helt greit. Er det dårlig vær kan en likevel gå ut, men en trenger ikke bli så lenge.

Utelek i naturen handler ikke bare om frisk luft og fine naturopplevelser. Barna lærer også viktige motoriske ferdigheter og utvikler mestringsfølelse, selvstendighet og fantasi. Fotball, skigåing og aking er velkjente uteleker vi hopper over denne gangen. Her er noen andre tips for å komme i gang:

Studere insekter

Fang insekter og putt dem i et glass med lokk (lag luftehuller), og studer dem med lupe. Slipp de uskadet ut der de ble funnet etterpå.

     -Det er moro å fiske, særlig når man er liten og den eneste som har fått noe!

 

Lage drage

En drage kan du bygge selv, eller de minste kan få hjelp av større søsken eller en voksen. Det er stort å få en selvbygget farkost i luften. Det finnes mange oppskrifter på nettet. (for eksempel denne) Vil du gå veldig grundig til verks kan du laste ned PDF-en på nettsiden til Naturfagsentereret.no. Pass på å ikke fly dragen i nærheten av kraftlinjer eller strømledninger!

Hoppetau, hoppestrikk og paradis

Dette er både gøy og gir god mosjon. Og reglene for hoppestrikk er snart en truet kulturarv. Kanskje bestemor husker noen regler?

     -Bare det å plaske litt i fjæra er gøy!

 

Lage såpebobler

Å selv lage blandingen for å blåse såpebobler er enkelt. Det eneste en kanskje ikke har i huset fra før er glyserol (glyserin), som er ufarlig og en får på apoteket. Oppskrift finnes her. Det er best å lage blandingen dagen før. Plages en med såpe i øynene kan en ta på briller.

Kaste lasso

Lag en tradisjonell lassoring i bein eller tre, eller du kan lage knute på selve tauet. Kanskje har du funnet et gevir som du kan øve deg på. Hvis ikke går det fint med noen pinner. Ikke kast lasso etter andre barn, det kan være farlig!

Tegne/ male ute

Dere kan lage artige kunstverk ved å sprute eller helle maling på et papir og så henge det ut i regnet, eller legge det flatt på bakken en stund. (Pass på at ikke all malingen vaskes vekk) Legg det så et sted det kan tørke. Har dere en egen oppkjørsel eller bor et stille sted, kan dere kjøpe gatekritt og lage tegninger på bakken eller fortauet. Eller kanskje dere har noen flate steiner eller fine bergflater i nærheten? Husk å bare tegne der de voksne sier det er lov, og aldri tegn i bilveien!

     -En kan finne mye artig ved sjøen.

 

På tur

Det er viktig at barna har det trivelig på tur, sjekk ut «barnas turregler» på denne siden. På tur kan dere plukke bær, gå på oppdagelsesferd, samle skjell på stranda eller fiske. De fleste barn i dag har mobiltelefoner med kamera. Hva med en fotokonkurranse? Det er ikke over alt i vårt område det er så store trær, men er dere på et slikt sted så bruk anledningen til å klatre litt. Fyrer dere bål kan dere lage kullstifter til å tegne med. La barna være med å lage mat ved bålet. Mange har en kano, og på kanotur ser barna mange detaljer i naturen. Men husk redningsvest og å padle langs land med små barn i båten.

Savner en lekene hjemme kan man lage alt mulig av ting fra naturen. Bygg en bondegård og lag dyr av kongler og pinner, eller kanskje dyrene kan være steiner eller annet rart fra fjæra? Kanskje bygger dere en hel landsby? Eller kanskje en liten hytte til dere selv? Er dere ved en bekk kan dere spikke båter og ha båt-kappløp i bekken. De minste barna kan bruke pinner de finner. Man trenger ikke ha så store ambisjoner for turen, en teltekspedisjon kan godt gå til hagen eller nærmeste skogholt.

     -Den stolte dronninga av eget vinterslott.

 

Vinterlek

Kanskje er det litt ubehagelig at vi nevner vinteren på denne tiden av året, men vi vet jo den engang kommer tilbake. Det at vinteren er lang kan snus til noe positivt: det blir mye tid til lek i snøen. Man kan tråkke mønster i snøen og leke sisten, male i snøen med en sprayflaske farget vann, lage kunstverk av snøen eller bygge en flaskebane for brusflasker (glassflasker glir best.) Om kvelden er det fint med en snølykt eller islykt. Farge på snøen eller i vannet gjør den enda finere.

En snøhule kan ha tunneler, tårn eller snøsklie. Husk å aldri bygge i brøytekanter eller snøhauger etter snørydding fra veiene. Kanskje måker de voksne sin egen innkjørsel. Hvis de planlegger litt og samler snøen på en passende plass i hagen, kan en etter hvert få en stor snøhaug. I tillegg er det også lettere for de voksne å passe på, for en snøhule kan jo rase sammen. Eller kanskje dere vil bygge en iglo?

     -Mange bygger demninger når det regner, men hvorfor ikke bygge en snødemning ved en bekk i vårløsninga?

 

Linker til flere tips om utelek:

UT.no: Barnas turregler og barn om å være ute i naturen

NHI.no: Sommeraktiviteter for barna

Foreldremanualen: Utelek

Den Norske Turistforening: Leke og bygge i snø

Aftenposten: Om undersøkelsen fra NINA om barn og natur

 

Sámegillii

Underholdning

Grandalen september
Tuesday, August 19, 2014 - 16:04

August går mot slutten og her er Irvi med ny tegneseriekonkurranse.